Down Info Plus

Ai carte, ai parte

A doua etapa de formare

În perioada 27-29.06.2014 a avut loc, în localitatea Petru Vodă din judeţul Neamţ,f201 a doua activitate de formare din cadrul proiectului „Ai carte, ai parte” având ca temă generală “Public Speaking”.

Pe parcursul celor 3 zile petrecute împreună, tinerii au interacţionat, au socializat, s-au amuzat, au descoperit informații noi, toate acestea fiind posibile lucrând în echipă și împărtășind informații și experiență. Voluntarii au aflat în cadrul acestei sesiuni de formare foarte multe informaţii utile despre vorbitul în public, informaţii ce pot fi găsite și sintetizate doar după o lunga documentaţie. Amintim aici câteva subpuncte: structura unei prezentări, cum să faci o impresie memorabilă, cum să ne pregătim pentru a ne urca pe scenă, cum să ne controlăm emoțiile, cum să primești și să dai feedback, formula de prezentare în 30 de secunde, etc.

Și pentru că înainte de toate ținem cont și de divertisment și lucru în echipă sa început cu câteva jocuri de cunoaștere. Formula de prezentare în 30 de secunde ne-a ajutat în sensul acesta precum și jocul de cunoaștere ce presupunea să notăm 3 lucruri pe care le avem în comun unii cu alții și unul care ne diferențiază.f202Apoi am trecut la o prezentarea succintă a poveștii apariției asociației și implicit a acestui proiect.
Imediat a urmat un joc pe echipe ce a stimulat colaborarea între voluntari. Au trebuit să se așeze pe 2 linii, iar picioarele lor au fost legate de cele ale vecinilor. Legați fiind, ei și-au ales un lider și au parcurs un traseu sincronizându-se și coordonându-se astfel încât aceștia să nu cadă și sa ajungă cât mai rapid la finish. Ziua s-a încheiat prin stabilirea regulilor de ședere pe parcursul perioadei de formare și o scurtă evaluare a evenimentelor zilei efectuată de către Oana.

Cea de-a doua zi a formării a început cu înviorarea de dimineață, urmând un scurt exercițiu de lucru în echipă. Acesta a presupus de asemenea coordonare, voluntarii fiind nevoiți să ridice un cerc în același timp pentru a se păstra în echilibru. Următoarea activitate a fost aceea de prezentare a limbajului nonverbal și a minciunii realizată de către 2 voluntari care și-au asumat rolul de vorbitori în public, primind la final feed-back-uri, după o formulă învățată. Alex, unul dintre aceștia mărturisește: „Îmi place să mă exprim, să-mi arăt gândurile, să vorbesc în public. Atunci când primești un feed-back pozitiv din partea auditoriului, ai foarte multă încredere în tine și stima de sine crește”. Acest lucru s-a întâmplat și în cazul meu.

f203O altă activitate bifată a presupus vizionarea pe echipe a câtorva filmulețe despre metode ce pot fi folosite în public speaking pentru succesul unui discurs, apoi fiecare echipă a prezentat celorlalte echipe metodele vizionate. Câteva dintre acestea sunt: ancora, acțiunea, acronimul, ancheta sau anecdota.
După pauza de prânz, voluntarii au revenit cu forțe proaspete și au învățat o nouă metodă non-formală, metoda SMART. Au aplicat-o dezbătând idea de învățământ dual la care au luat parte doamnele Alina Moraru, reprezentantă a I.S.J. Neamț și Simona Alui Gheorghe, reprezentantă a D.G.A.S.P.C. Neamț. Această idee ar putea fi o soluție pentru deprinderea eficientă a unei meserii de către persoanele cu dizabilități. În final au ajuns la concluzia că trebuie făcute schimbări în sistemul de învățământ pentru a fi în avantajul acestor persoane. Ei au tras un semnal de alarmă prin comunicarea și expunerea acestei probleme pe platforma de politici publice (www.politicipublice.ro).
Spre seară, voluntarii s-au destins puțin prin practicarea unui joc ce a implicat testarea diferitelor tipuri de public. Crina a ținut un mic discurs în fața unui public ostil, Anisia a fost întâmpinată de un public fanatic, iar Sebi s-a confruntat cu un public ce nu îl înțelegea. În aceste situații, voluntarii au fost nevoiți să se adapteze pentru a se face ascultați. La fel ca și ziua anterioară, aceasta s-a încheiat printr-o evaluare efectuată de Oana.

Ultima zi din etapa de formare sa axat în principal pe metoda PhotoVoice, deja învățată. Astfel, s-au ales 8 poze cu mesaje sugestive ce vor fi afișate în diferite instituții publice din Piatra Neamț.
Totul s-a încheiat printr-o evaluare finală ce a constat în completarea unui chestionar. În fiecare din cele 3 zile au fost premiați cei mai ”inspirați„ voluntari, cei care au obținut cele mai multe puncte la provocările lansate pe parcursul zilei. Aceste premii au fost ghidul „10 principii pentru o prezentare de succes”, ghidul „Cum să nu te faci de râs în public” și cd-ul „12 principii pentru o prezentare memorabilă”.

În concluzie, câțiva dintre voluntari au dorit să-și împărtășească opinia legată de această etapă de formare:
Dragoș: ”Pot spune că a fost ceva nou pentru mine în măsură de 75% și am putut vedea un tipar după care să mă gândesc în legătură cu ceea ce s-a prezentat, și anume vorbitul în public. Altceva ce mi-a plăcut a fost faptul că am găsit un grup de persoane cu care aș vrea să pot relaționa oricând și cu care pot fi deschis.”f204 

Raluca: ”Etapa de formare mi s-a părut o experiență interesantă deoarece am reușit să asimilez multe informații într-un mod interactiv. Sunt de părere că am comunicat foarte bine între noi și că îndrumătorii proiectului au știut cum să îmi capteze atenția.”

Ionuț: ”A fost o experiență nouă și mi-aș dori să mai particip la cursuri asemănătoare. Mi-au plăcut activitățile în general și persoanele care au participat și cu care am relaționat.”

Proiectul “Ai carte, ai parte” este implementat de „Asociaţia Riana pentru dezvoltare şi sprijin familial” şi se desfăşoară în perioada noiembrie 2013 - mai 2015. Parteneri actuali în cadrul proiectului sunt: Consiliul Județean Neamț, Primăria Piatra Neamț,Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamț, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Biblioteca G.T. Kirileanu.

Proiectul este finanţat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acţiune, gestionat în România de A.N.P.C.D.E.F.P.

Obiectivul general al proiectului este creșterea gradului de conștientizare a reprezentanților politicilor de tineret asupra problematicii incluziunii pe piața muncii a tinerilor cu dizabilități.

Pentru aceasta au fost formați 20 de tineri voluntari, resursă din judeţul Neamţ cu vârsta cuprinsă între 15 şi 30 de ani, spre a desfășura activităţi de voluntariat pe întreaga perioadă a proiectului. Din cei 20 de tineri fac parte şi trei tineri cu sindrom Down, Livia, Cristina şi Gabriel.

 

 

Newsletter

Site realizat in cadrul proiectului ”Ai carte, ai parte”, proiect finantat de Comisia Europeana prin programul Tineret in Actiune.

finantatorii

Asociatia Riana

Parteneri

Calculator Sarcina